2.3 Persoonlijke basisafstelling

 

De juiste afstelling van de vering is een complexe en persoonlijke aangelegenheid. Maar als de hier beschreven methoden volgt dan heb je een goede basisinstelling. Het beste kun jij jou persoonlijke afstelling vinden op een circuit dat in goede toestand verkeert. Als je eenmaal je persoonlijke afstelling gevonden hebt blijf je meestal binnen een kleine marge van enkele clicks dat je wijzigt voor verschillende circuits en omstandigheden. 

 

Om te beginnen kun je het beste de volgende stappen doorlopen:

  1. zorg dat de vrije doorhang correct is in gesteld.
  2. draai nu elke stelmogelijkheid afzonderlijk met de klok mee dicht en tel het aantal clicks (of omwentelingen). Noteer dit en zet ze terug in beginsituatie. 
  3. stel de vering volgens de fabrieksinstellingen af. Heb je deze gegevens niet neem dan de middenwaarde van elke clicker. (neem dus bijv. stand 15 als je 30 mogelijkheden hebt).
  4. stel de uitgaande demping (rebound) van de schokbreker als volgt af. Neem de motor van de bok en pak hem met twee handen beet achter bij de buddyseat (foto ..). Veer hem in zover als je kunt en trek hem dan zo snel mogelijk weer uit de vering. Je moet de zuigende werking van de demping voelen. Dit mag niet teveel zijn. Experimenteer hier een beetje mee om een gevoel hiervoor te krijgen. Stel indien nodig bij.
  5. zet je veranderingen op papier
  6. begin met aantal ronden te rijden.
  7. ga verder met hoofdstuk 3.

 

Opm 1. Een nieuwe motor, schokbreker en/of voorvork hebben een aantal uren nodig om "los" te komen. Dit levert waarschijnlijk andere afstellingen op.

Opm 2.  Maak voor jezelf de keuze maken of de motor straf geveerd moet zijn (motocross) of comfortabeler geveerd (offroad, enduro) moet zijn.  

Opm 3. Standaard is de vering uitgelegd voor rijders met een gewicht van ongeveer 75 kg. 

Opm 4. Als je aan het einde komt van een stelmogelijkheid dan zal een veringsspecialist het shimpakket (foto..) inwendig moeten veranderen om het stelbereik te verleggen.

Opm 5. Neem zo nu en dan ruim de tijd om met de verschillende afstellingen te experimenteren. Hierdoor krijg je een veel beter gevoel voor een goede afstelling. 

 

< terug